DSC_0423

Alla människor har ett antal grundläggande behov och för att få en bättre förståelse kan man ta en snabbkoll på Maslows behovstrappa. Våra grundläggande behov styr varför vi människor gör som vi gör, och om man lyckas identifiera dessa så kan man båda påverka och förstå folk bättre. Man kan även förslå saker som man vet att motparten kommer ha svårt att säga nej till.

Låt oss ta ett litet exempel. En vän som heter Daniel gillar att simtävla och vi vill ta reda på det grundläggande behovet som skapar hans intresse.

Namnlös

 

 

 

 

 

– Jag börjar med att fråga Daniel: ”Varför simtävlar du varje vecka?”

Daniel: ”För att jag gillar att simma”

Jag: ”Gillar att simma?”

Daniel: ”Ja, så man kan bli vältränad”

Jag: ”Varför vill du bli mer tränad?”

Daniel: ”För att jag vill bli starkare”

Jag: ”Hur kommer det sig att du vill bli starkare?”

Daniel: ”Jo för att jag får så mycket uppskattning av min omgivning när jag har stora muskler”

Detta var bara ett exempel på hur man med hjälp av enkla frågor kan få fram den verkliga anledningen till att en person vill göra en viss sak. I Daniels fall handlade kanske inte så mycket om simtävlingarna i sig, utan mer om att bygga muskler för att stimulera behovet utav uppskattning.

Oftast så behöver man ställa många öppna frågor för att få en bra bild av vad som är viktigast för personen i fråga och sedan analysera vilket eller vilka grundläggande behov som styr.

Om man senare hade velat styra i Daniel på en annan linje och komma med ett annat förslag, så utgår man utifrån hans behov av uppskattning och kommer med ett förslag som uppfyller det behovet. Exempelvis hade det nog inte vart särskilt svårt att få med honom till gymmet istället för badhuset.

 

 

Facebooklinkedin