David Jansson STC

Dom som arbetar med försäljning på professionell nivå använder sig ofta av strategiska säljprocesser. Jag tänkte gå igenom den första delen som handlar om telefonsamtalet vid mötesbokningen.

Tittar man på dom säljare som lyckas bäst så arbetar dem ofta genomtänkt och planerar sin tid. Min egen erfarenhet är dessutom att duktiga säljare ofta är personer som är mindre bra på administrativt arbete och bättre på att prata och driva arbetet framåt.

Den första utmaningen i alla säljprocesser är att bygga en relation. För att kunna göra detta så måste man få till ett riktigt möte med sin framtida kund. Att komma ut på kundmöten är själva grunden i allt, det ger övning och detta bör även vara en parameter som man mäter och utvärderar.

Att få till ett möte är inte alltid lätt, men låt oss konstatera att man aldrig ska maila ut en förfrågan utan snarare försöka få till en träff via telefon. Under samtalet så är det bra att vara effektiv och framförallt trevlig. Din röst och tonläge ger en indikation på hur trevligt och givande det kommer vara att träffa dig.

Här är ett exempel på ett bokningssamtal:

Steg 1: ”Ja.. Hej det här var David Jansson från XXX.. jag söker den som har hand det här med IT och kommunikationslösningar på ert företag.”

Kunden: ”Ja det är jag.”

Steg 2: ”Då kom jag rätt direkt, bra! Jo det är såhär att jag ska ut till ditt område här i veckan och tänkte om jag skulle kunna svänga förbi er på en kaffe i 20 – 30 minuter.”

Kunden: ”Jaha, vad gäller saken?”

Steg 3: ”Jag hjälper många företag i er bransch och tänkte att jag kunde visa dig några exempel på hur man skulle kunna effektivisera er företagskommunikation.”

Samtalet tar troligtvis mellan 2–8 minuter beroende på vilka frågor som uppstår. Om personen på andra sidan låter otrevlig så var trevlig tillbaka och det viktigaste av allt: Låt inte som en typisk telefonförsäljare, målet är att få samtalet att låta 100 % naturligt.

Allt för många som jobbar med telefonförsäljning låter ofta som en automatiserade robotar, vilket inte ger något bra resultat.

Liknande inlägg

Facebooklinkedin