David Jansson Moderaterna

Telefonen är ett viktigt redskap för att kommunicera och i regel är människor ganska dåliga på att ha en bra ”telefonröst” – många tycker dessutom att det är obehagligt att plocka upp luren och ringa till någon. Vi lever i en tid där allt ska gå snabbt, så sms och meddelanden via Facebook Messenger har blivit en vanlig kommunikationsväg för vissa.

Hur som helst så behöver man lyfta luren ibland och då kan det vara bra att tänka på några saker. Exempelvis när det börjar ringa: tänk på något positivt och släpp din glädjebomb som jag skrev om i inlägget innan. Ladda upp rösten genom att andas in luft och sträck på dig. Svara sedan med ett leende, fortsätt även att le under själva samtalet. Det märks nämligen direkt på andra sidan av luren.

Denna metod kommer även att påverka människan på andra sidan av samtalet, eftersom leenden och energi smittar av sig. Viktigt är att inte överdriva, så låt naturligt glad och kom ihåg att uppenbart fejkade skratt aldrig kommer att leda till framgång.

Här kommer nästa del: Precis när personen som ringt dig sagt: ”Hej det är Lina” Så väntar du 1 sekund och svarar ”nämen hej Lina” med ett lite högre och ännu gladare röstläge. Detta gör nämligen så att Lina kommer känna sig speciell och värdefull. Det kommer nämligen låta som att du är genuint glad för att just hon ringer till dig.

Ett annat trick som kan vara värt att kunna är att göra samtalet mindre automatiserat. Vanligtvis så frågar personen du pratar med: ”Hur är läget?” och du svarar: ”Bra! hur är det själv?” – Utveckla denna norm för samtal genom att lägga in något mer betydelsefullt.

Svara exempelvis istället: ”I morses blev jag sååå pigg och full av energi när solen lyste och himmelen var blå, så det är väldigt bra här, är allt bra med dig? ”
Denna metod kommer att göra ditt svar mer kraftfullt och dialogen efteråt kommer bli mer personlig och intressant eftersom du varit mer bildsättande i ditt språk och brutit ett ganska vanligt samtalsmönster.

Slutligen: Ett vanligt fel som många gör är att man ”hetsar” i samtalet genom att säga ”aaa, aaa, aaa, aaa” när någon berättar något. Lyssna på den du har en dialog med och lägg inte in massa onödiga ljud. Då kommer du bli ett socialproffs även i telefonluren!

 

Facebooklinkedin