outsiders_hero

Har börjat titta på en serie som heter Outsiders. Serien handlar om en grupp människor som bor på ett berg och lever av naturen. Nedanför berget ligger vanliga civilisationen och i kontrast till de vanliga folket  klär sig människorna på berget väldigt speciellt och beter sig på ett avikande sätt än normalt.

Det är helt enkelt två skilda världar som möts i serien och varje gång man ser ett avsnitt så påminns jag av vikten av att inte bryta mot normer. Vissa människor i dagens samhälle väljer medvetet att bryta mot normer men kanske inte alltid tänker på konsekvenserna.

Exempelvis kanske man väljer att tatuera sig i ansiktet, ha på sig speciella kläder, eller färga håret lila. Det hade vart ”fine” om majoriteten av befolkningen såg ut så.
Om det däremot är en liten procent människor som har dessa attribut så bör man undvika att sticka ut för mycket.

Människor bedömer andra personer mycket efter hur man ser ut. – Så om man bryter mot normerna så har man per automatik svårare att få jobb, träffa nya människor och vinna förtroende. Hur många hade röstat på Fredrik Reinfeldt om han gick runt i en svart mjukiströja och sminkat sig kritvit i ansiktet?

Tror dom flesta har sett Nalle Puh och jag brukar dra en liknelse från figurerna där:

”Varje dag så har man ett val, antingen så väljer man att vara I-or eller så är man Tiger.”

Normer förändras hela tiden men dock väldigt långsamt, därför är det inte särskilt svårt att följa dessa osynliga regler.  Varje dag har man helt enkelt ett val. Antingen så väljer man att ha de bästa förutsättningarna för att bli framgångsrik eller så avstår man.

På ovanstående tema kommer mitt hetaste tips här:  Människor älskar personer som är som dom själva – Var unik men bryt inte mot de visuella normer som finns. Det leder ingenvart – eller jo möjligen mot arbetslöshet och utanförskap.

 

Liknande inlägg

Facebooklinkedin